Duurzaamheid als factor binnen VvE beheer

Duurzaamheid is niet verplicht. En hoewel er soms heel theatraal en moralistisch over wordt gedaan, komt het neer op zorgen voor de leefomgeving c.q. het milieu,  geld besparen, extra wooncomfort, een betere gezondheid en een goed gevoel er aan overhouden. Dat zijn volgens Armada VvE Beheer hele concrete doelen voor een VvE. Ook al is het geen verplichting; er valt toch eigenlijk ook niet meer aan te ontkomen. Sterker nog, heel veel VvE’s hebben al maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid. Sommige VvE’s bewust en sommige VvE’s onbewust. Een afgedwongen afvalbeleid, extra isolatie of andere succesvolle energiebesparingsmaatregelen zoals het vervangen van de verlichting of verouderde verwarmingsketel(s). Er wordt al veel gedaan, maar het kan volgens Armada VvE Beheer nog veel beter!

Aangezien iedere VvE anders is en de onderhoudssituatie per appartementencomplex verschilt, brengt Armada VvE Beheer samen met Appartement & Eigenaar kosteloos en vrijblijvend de eerste situatie in kaart. Wij onderzoeken de mogelijkheden en adviseren en ontwerpen de oplossingen. We helpen bij de praktische en planmatige implementatie van technieken en maatregelen die van een gewone VvE een moderne en duurzame VvE maken.

Aan het einde van de vrijblijvende duurzaamheidsscan weet u exact welke duurzame maatregelen er voor uw VvE mogelijk zijn, en hoe dit project kan worden opgepakt en kan worden gefinancierd; Ook als de reserves van de uw VvE onvoldoende zijn. Dit geeft de VvE snel duidelijkheid. De duurzaamheidsscan is kosteloos en vrijblijvend voor  alle VvE’s dus ongeacht of ze wel of niet in beheer zijn bij Armada VvE Beheer!

Vraag hier uw gratis en vrijblijvende VvE duurzaamheidsscan aan.

Energie besparende oplossingen

Hierbij alvast enkele energiebesparing oplossingen voor de VvE op een rij.

De onderstaande investeringen zijn voorbeelden die zich allemaal snel terugverdienen en een veel langere levensduur hebben dan de looptijd van de evt. lening.

1. GLAS EN KOZIJNEN

Veel warmte gaat verloren via de kozijnen, daarom is het in veel gevallen slim om deze te laten vervangen voor kozijnen met een lage U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt in Watt/m2). Vaak is het verstandig om dan ook meteen het glas te vervangen voor HR++ glas.

2. ISOLATIE

Isoleren is dé manier om het wooncomfort te verhogen en warmteverlies via ramen, muren, kozijnen, daken, vloeren en deuren te verminderen en onnodige milieubelasting te voorkomen.

3. GEVELISOLATIE

Gevelisolatie is ruwweg onder te verdelen in drie soorten. Isolatie van de spouwmuur, de binnenzijde van de gevel en de buitenzijde van de gevel.

4. SPOUWMUURISOLATIE

Een spouwmuur bestaat uit een binnen en een buitenmuur met daartussen een open ruimte, de spouw. Deze spouw voorkomt onder andere dat er vocht van buiten naar binnen kan doorslaan. Door de spouw te vullen met isolatiemateriaal kan deze op relatief eenvoudige manier geïsoleerd worden.

5. BINNENISOLATIE

Bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel wordt een zogenaamde voorzetwand gebruikt. Deze wand wordt tegen de buitenmuur geplaatst en afgewerkt met muurverf, behang of stucwerk.

6. BUITENISOLATIE

Bij buitenisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De gevels worden vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of een andere bekleding. Zo bespaart u niet alleen op de energierekening, maar krijgt het appartementencomplex meteen een nieuw fris uiterlijk.

7. DAKISOLATIE

Warme lucht heeft de eigenschap op te stijgen. Door het dak goed te isoleren kan de warmte niet ontsnappen. Daken kunnen zowel van de binnen- als van de buitenkant geïsoleerd worden. Bij het isoleren van de buitenkant van het dak wordt de dakconstructie tevens beschermd tegen de invloeden van buitenaf.

8. GROENE DAKEN

Groene daken worden steeds populairder, niet zo verwonderlijk want deze manier van isoleren is bijzonder duurzaam. Er zijn twee soorten groene daken, de intensieve en de extensieve. Het intensieve groene dak is te vergelijken met een traditionele tuin. Je kunt je voorstellen dat hier nogal wat bij komt kijken, al was het alleen maar met betrekking tot het dragend vermogen van het dak. Extensieve daken zijn veel minder belastend voor de dakconstructie. De begroeiing bestaat vaak uit mos, vetplanten en kruiden en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk.

9. VERLICHTING

Wist u dat u als VvE al een aardige winst kunt boeken op het gebied van verduurzaming door eens kritisch naar de huidige verlichting te kijken? Vervang bestaande armaturen voor exemplaren met ledverlichting. Nog efficiënter wordt het met behulp van bewegingssensoren of dimfunctie.

10. VERWARMINGSKETELS

Door oude verwarmingsketels te vervangen door nieuwe moderne ketels kan uw besparing oplopen tot meer dan 60%. Ketels van 15 jaar of ouder hebben een rendement van hooguit 20%.

11. WARMWATERBEHEER

Water opwarmen kost energie. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden op de markt die helpen om water zo voordelig mogelijk op te warmen.